preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Tražilica


Debatne vijesti
NAŠI PLANOVI

 

PLAN AKTIVNOSTI

tijekom školske 2017./2018. godine

Osim redovitih aktivnosti koje se provode u klubu, planirane su i sljedeće:

R.b.

Aktivnosti

Vrijeme realizacije

 

1.

Seminar za debatante u Kastvu (HDD)

28. 10. 2017.

2.

Turnir u debati - Kaštelan (Zagreb)

16. 12. 2017.
3. AD hoc turnir (Rijeka) 27. 1. 2018.  

4.

Međužupanijsko natjecanje –

OŠ Podmurvice, Rijeka

veljača 2018.

 

5.

Državno natjecanje u debati

-

 

6.

 Završni turnir (Zagreb)

svibanj 2018.  

7.

Debatni susret s debatantima SŠ Buzet

prema dogovoru

 

 

BUZET 2017

Osnovna škola „Vazmoslav Gržalja“ Buzet organizira osnovnoškolski debatni turnir „Buzet 2017.“ koji će se održati u subotu, 6. svibnja 2017. godine. Ovim turnirom ujedno ćemo obilježiti deset godina kontinuiranog rada Debatnog kluba naše škole.

Stoga pozivamo voditelje debate i učenike drugih škola da sudjeluju na turniru. Turnir je namijenjen učenicima petih i šestih razreda s mogućnošću sudjelovanja učenika sedmih razreda koji nemaju iskustva na županijskim natjecanjima.

Teza turnira glasi:

TREBA UVESTI ŠKOLSKE UNIFORME

Format: KP

 

Rok za prijave je ČETVRTAK, 27. travnja 2017.g.       

 

S obzirom da je ovaj turnir namijenjen prvenstveno petašima i šestašima, a blizu nam je i kraj ove nastavne godine, očekujemo puno druženja, zabave, učenja i pozitivnih vibracija.

Veselimo se susretu u Buzetu!

VIŠE O DEBATI...
 • Debata je formalizirana rasprava u kojoj afirmirajuća ekipa brani (zastupa), a negirajuća ekipa osporava (pobija) unaprijed zadanu tezu.

 • Svaka ekipa se sastoji od 3 člana.
 • Prvi govornici u ekipama mogu govoriti najviše 6, dok drugi i treći govornici govore najviše 5 minuta.
 • Unakrsno ispitivanje traje 3 minute.
 • Svaka ekipa ima pravo na ukupno 8 minuta za dogovaranje. Vrijeme za dogovaranje se ne može koristiti tijekom govora ili unakrsnog ispitivanja. Osim ovih ograničenja, ekipe koriste vrijeme za dogovaranje kako im odgovara.
 • Mjeritelj vremena se brine da se sudionici debate pridržavaju vremenskih ograničenja. Njegova je uloga da tijekom debate govornicima pokazuje koliko im je vremena još preostalo, za to koristeći unaprijed dogovorene znakove.
 • Govornici govore stojeći. Čitanje govora nije dopušteno.
 • O pobjedniku debate odlučuju suci. Debatu sudi neparan broj sudaca (najčešće 3), a pobjeđuje ekipa koja je dobila više glasova sudaca.
 • Suci trebaju usmeno obrazložiti svoju odluku, kako bi pomogli ekipama da uče na osnovu svojih vlastitih izvedbi. Evaluacija mora biti neutralna i konstruktivna.
 • Tijekom debate nisu dopuštene nikakve upadice ili komentari. Debatanti se moraju ponašati pristojno, uvažavajući članove suprotne ekipe.

 

DEBATNI TURNIRI

 


Prvi ovogodišnji turnir na kojem su nastupale naše debatantice bio je IV. vežički debatni turnir koji se 24. studenoga 2012.g. održao u OŠ "Vežica" u Rijeci. Natjecatelji su bili podijeljeni u dvije skupine (peti i šesti te sedmi i osmi razredi), a svaka skupina imala je svoju tezu.

Tako su učenici petog i šestog razreda debatirali na tezu "Vegetarijanstvo je opravdano", a učenici sedmog i osmog razreda raspravljali su o tome treba li spolno odgovorno ponašanje učiti u školi.

 

 

 Iz našeg kluba hrabro su po prvi puta nastupale Nicol Brgodac, Nina Delić i Jana Zubin, učenice 5.a razreda te Borna Greblo iz 6.b razreda. Anamarija Guzijan i Tia Krančić su iskusnije debatantice jer su točno prije godinu dana debitirale u debati na istom ovom turniru.

            Ekipa "Buzet 1" koju su činile Anamarija, Borna i Tia su od tri kola osvojile dva te tako zauzele treće mjesto ekipno, dok je Anamarija u pojedinačnom poretku govornika ostvarila najbolji rezultat te osvojila prvo mjesto.

            Ekipa "Buzet 2" u kojoj su nastupale Nicol, Nina i Jana nakon tri kola imala je jednu pobjedu i plasirala se na četvrto mjesto.

         Sve u svemu, ovo je bilo jedno lijepo, novo iskustvo. Sljedeća prilika za prezentiranje debatnih vještina našim debatantima se pruža već u prosincu (15. 12. 2012.) na debatnom turniru u OŠ Jure Kaštelana u Zagrebu.


 

"DEBATIRAMO PUL MATUJ" 2012.

Članovi debatnog kluba naše škole sudjelovali su 9. svibnja 2012. godine na Prvom debatnom turniru "Debatiramo pul Matuj" u organizaciji Osnovne škole Dr. Andrije Mohorovičića iz Matulja. Turnir se odvijao na dvije razine, posebno za učenike 4. i 5. razreda, a posebno za one 6., 7. i 8. razreda.

Učenici su debatirali na dvije razine:

 • Prva razina je obuhvatila učenike 4. i 5. razreda, a debatirali su na tezu "ZOO vrtove treba zabraniti".

 • Druga razina je obuhvatila učenike 6., 7. i 8. razreda koji su raspravljali na tezu "Treba uvesti prijemne ispite u srednje škole".

Našu školu zastupale su dvije ekipe: mlađa i starija.

U kategoriji "mićih debatanata" naša ekipa u sastavu: Anamarija Guzijan, Tia Krančić i Katrin Mraković (sve učenice 5.a razreda) osvojila je 4. mjesto, dok je Anamarija ostvarila najbolji rezultat u pojedinačnom poretku.

U kategoriji starijih debatanata, ekipa u sastavu: Karlo Nežić, Erik Uran i Ivona Prar osvojila je 2. mjesto, a u pojedinačnom poretku govornika najuspješniji je bio Karlo Nežić koji je zauzeo 1. mjesto među 33 govornika.

Ukupno se natjecalo 12 mlađih i 11 starijih ekipa, odnosno 69 debatanta. Karlu je ovo treći put da je osvojio PRVO mjesto na debatnom turniru (drugi put u ovoj školskoj godini), a Anamarija je prvi put ostvarila ovako sjejan rezultat.

 

 

Naše aktivnosti:
« Svibanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


Lektira
Moje mišljenje o obveznoj lektiri:

Debata
Jeste li čuli za debatu?

Brojač posjeta
Ispis statistike od 8. 9. 2014.

Ukupno: 150662
preskoči na navigaciju