preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Povijest

2. 12.    - kratka pisana provjera (RL, 3. cjelina)

            9. 12.    - kratka pisana provjera (RL, 4. cjelina) 

 

Evo nas na stranicama povijesti. Ovdje ćete pronaći najvažnije informacije vezane za nastavu povijesti u našoj školi. Na ovim stranicama možete putovati kroz vrijeme, poput vremeplova.

 

              prapovijest                                                                   stari vijek

 
 
JUTARNJE INFORMACIJE ZA RODITELJE: utorkom od 11.50 do 12.35
 
 
Vijesti

"Putevima antifašizma" (Matić poljana)

Učenici osmih razreda MŠ i PŠ su uz pomoć Udruge antifašista Grada Buzeta posjetili spomen - područje Matić poljanu u čast 26 smrznutih partizana za vrijeme Drugog svjetskog rata.


O Drugom svjetskom ratu na području Buzeštine i Istre govorio im je predsjednik Udruge antifašista Grada Buzeta gospodin Edo Jerman.

O području Rijeke i Gorskoga kotara u Drugom svjetskom ratu učenicima je govorio predsjednik Udruge antifašista Primorsko goranske županije te preživjeli borac sa Matić poljane gospodin Romano Grbac.

Druga brigada Trinaeste primorsko-goranske divizije probijala se s područja Drežnice preko Jasenka i Mrkoplja na maršu dugom 52 kilometra. Tijekom noći sa 19. na 20. veljače 1944, uslijed nepovoljnih vremenskih uvjeta i ekstremno niskih temperatura tijekom marša je od ozeblina preminulo 26 partizana; 150 ostalih je preživjelo noć, ali s trajnim posljedicama od ozeblina. Velik dio njih je kasnije umro u stacionarima i bolnicama od posljedica hladnoće i smrzavanja.

Zatim smo posjetili Park šumu Golubinjak.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Kristina Pavletić Prodan   datum: 27. 9. 2019.

Brojač posjeta
Ispis statistike od 8. 9. 2014.

Ovaj mjesec: 1665
Danas: 27
preskoči na navigaciju