preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Pravilnik o elementima i kriterijima za upis u srednju školu

Ovdje možete pročitati Pravilnik o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u prvi razred srednje škole za školsku 2016./2017. godinu.

KAMO NAKON OSNOVNE ŠKOLE?

U cilju informiranja o mogućnostima školovanja u srednjim školama na području Republike Hrvatske Hrvatski zavod za zapošljavanje svake godine objavljuje regionalne brošure za pet Hrvatskih regija o mogućnostima upisa učenika u srednje škole. U brošurama se nalaze opisi zanimanja, informacije o uvjetima upisa, stipendijama, školama i programima obrazovanja, učeničkim domovima, najtraženijim zanimanjima te uslugama profesionalnog usmjeravanja Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje.

Za naše učenike najzanimljivija je tzv. Primorska brošura. U njoj su opisane mogućnosti obrazovanja na području Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije.

Valja napomenuti da se ova brošura odnosi na prošlogodišnje uvjete upisa u srednje škole i da ovogodišnjim učenicima osmih razreda služi isključivo kao putokaz koje sve vrste  škola postoje u ovoj regiji i koje programe obrazovanja mogu birati.

Isto tako, važno je istaknuti da prilikom prijave svaki učenik može odabrati najviše šest obrazovnih programa.

Brošuru se može naći na sljedećoj internetskoj adresi:

http://www.hzz.hr/UserDocsImages/Kamo_nakon_osnovne_skole_2012-2013-PRIMORSKA.pdf

 

 

IZRAČUN BODOVA ZA UPIS U SREDNJU ŠKOLU

Prema prošlogodišnjoj Odluci o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u srednju školu u školskoj godini 2013./2014. boduje se zajednički, poseban i dodatni element. 

Zajednički element se odnosi na školskih uspjeh kandidata postignut u osnovnoj školi na način:

1. prosjeci svih zaključnih ocjena svih nastavnih predmeta na dvije decimale u posljednja četiri razreda osnovnoga obrazovanja;

2. za upis u programe za stjecanje strukovne kvalifikacije i programe obrazovanja za vezane obrte u trajanju od najmanje tri godine, vrednuju se i zaključne ocjene u posljednja dva razreda osnovnoga obrazovanja iz nastavnih predmeta Hrvatski jezik, Matematika i prvi strani jezik. Na takav je način moguće steći najviše 50 bodova.

3. za upis u gimnazijske programe i programe obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije u trajanju od najmanje četiri godine, vrednuju se i zaključne ocjene u posljednja dva razreda osnovnoga obrazovanja iz nastavnih predmeta Hrvatski jezik, Matematika i prvi strani jezik te triju nastavnih predmeta važnih za nastavak obrazovanja u pojedinim vrstama obrazovnih programa (iz priloženoga Popisa predmeta posebno važnih za upis). Na takav je način moguće steći najviše 80 bodova.

*NAPOMENA: Ove informacije se odnose na PROŠLOGODIŠNJE upise. Za upis u školsku godinu 2014./2015. relevantna će biti Odluka ministra koju će on donijeti početkom 2014. godine.

Popis predmeta posebno važnih za upis možete naći ovdje.

Da bi učenicima bilo lakše izračunati svoje bodove mogu se poslužiti ovom tablicom:

POČELE PRIJAVE U SUSTAV

U četvrtak, 2. lipnja 2016. godine, počele su prijave učenika osmih razreda na mrežnoj stranici https://www.upisi.hr/upisi/.

Da bi se ispravno prijavili u sustav, potrebno je sljedeće:

1. Unijeti korisničko ime i lozinku iz AAI@EduHr sustava koju su učenici dobili u školi (podaci koji se koriste za ulaz u e-dnevnik).

2. Nakon što upišete korisničko ime i lozinku, sustav traži broj mobitela na koji će odmah po prijavi poslati SMS s pinom.

3. PIN treba čuvati jer kod svake sljedeće prijave u sustav treba unijeti: korisničko ime, lozinku i PIN.

 

Za sada je moguće pregledavati osobne podatke, ocjene od 5. do 7. razreda po predmetima te opći uspjeh od 1. razreda osnovne škole. Ukoliko primijetite neusklađenost s podacima u sustavu i vaših svjedodžbi koje imate kod kuće, obratite se svojoj razrednici.

PRIJAVE PROGRAMA bit će moguće

od 27. lipnja 2016. godine.

Osim osobnih podataka, u sustavu je moguće pregledavati obrazovne programe svih škola u Republici Hrvatskoj te opise pojedinih programa uz uvjete i kriterije upisa. Srednje škole su dužne objaviti svoje programe najkasnije do 26. lipnja 2015. godine.


 

POD(T)SJETNIK ZA UPIS U SREDNJU ŠKOLU

Evo nekoliko napomena što vas očekuje u sljedećim danima i tjednima:

  • SVI UČENICI se moraju registrirati u sustavu eUpisi na www.upisi.hr. Prijave su počele 2. lipnja 2016. godine.

  • Učenici koji imaju mišljenje Službe HZZ-a iz Pule trebaju se javiti u Ured državne uprave u Buzetu ili Pazinu (g. Baltić u Buzetu, tel. 052/695-227) u periodu od 2. do 15. lipnja 2016. Ovi učenici ne prijavljuju programe srednjih škola u sustavu već će to za njih učiniti Ured. Učenici sa zdravstvenim teškoćama prijavljuju se kao i svi ostali učenici.

  • Prijave željenih srednjoškolskih programa učenici mogu prijavljivati od 27. lipnja 2016. godine do zaključno 6. srpnja 2016.

  • Baza se zaključava u srijedu, 6. srpnja 2016. godine i nakon tog datuma više neće biti moguće mijenjati željene programe.

  • U četvrtak, 7. srpnja 2016. učenici i roditelji će doći u školu te potpisati prijavnicu s odabranim programima srednjih škola složenih prema osobnim prioritetima. U matičnoj školi u Buzetu to će biti od 9 do 11 sati, a u područnim školama prema dogovoru s razrednicama.

  • U ponedjeljak, 11. srpnja 2016., bit će objavljene konačne ljestvice poretka.

  • Od 11. srpnja 2016. učenici (i/ili roditelji) trebaju iz sustava ispisati UPISNICU te ju ispunjenu i potpisanu (potpisuje ju i učenik i roditelj) predati u srednju školu.

  • U tjednu od 11. do 15. srpnja 2016. učenici zajedno s upisnicom dostavljaju sve potrebne dokumente u srednju školu koju upisuju. To mogu biti sljedeći dokumenti: potvrda nadležnog školskog liječnika, liječnička svjedodžba medicine rada, ugovor o naukovanju i ostali dokumenti kojima su ostvarena dodatna prava za upis.  Učenici koji npr. upisuju gimnaziju u srednju školu dostavljaju samo upisnicu jer ostali dokumenti nisu potrebni za taj smjer.

  • O tome jesu li  te koji su to dokumenti potrebni za svaki pojedini smjer više možete pročitati u ovom dokumentu, ali svakako treba pogledati i web stranicu željene škole ili kontaktirati telefonom samu školu.

 

Liječničke potvrde i svjedodžbe

Na mrežnoj stranici www.upisi.hr kraj svakog obrazovnog programa navedeni su kriteriji i uvjeti koje je potrebno ispuniti kako bi se upisali u određeni program. Važno je dobro proučiti koji programi zahtijevaju dodatne liječničke potvrde, a to mogu biti liječnička potvrda školske medicine (školske liječnice) ili liječnička svjedodžba medicine rada. Učenici sa zdravstvenim teškoćama ili teškoćama u razvoju koji su bili u Puli ne moraju dodatno pribavljati ove potvrde.

Liječničke potvrde potrebne za upis u srednju školu liječnici će izdavati SAMO u tjednu od 11. do 15. srpnja 2016. godine. Svakako je dobro prije toga se najaviti.

 

UČENICI OSMOG RAZREDA KOJIMA JE POTREBNA LIJEČNIČKA POTVRDA ŠKOLSKE MEDICINE trebaju se javiti u Dom zdravlja u Bujama na tel. broj 052/772-300 (dr. Marisa Visintin Melon).

 

UČENICI KOJIMA JE POTREBNA LIJEČNIČKA SVJEDODŽBA MEDICINE RADA trebaju se javiti sestri Jasni na tel. 098/783-428.

 

PROMOCIJE SREDNJIH ŠKOLA

 

 


PRIJAVE U SUSTAV

U ponedjeljak, 2. lipnja 2016. godine, počele su prijave u sustav za upise u srednje škole.Brošura

Ovdje možete preuzeti Brošuru

za prijave i upise u srednje škole

za školsku godinu 2015./2016.
 


Kamo nakon osnovne škole?
Koju školu želiš upisati nakon osnovne škole?
preskoči na navigaciju